background slika

Sigurnost internet transakcija

21
kol
Sigurnost internet transakcija

Vjerujete li u online transakcije? Ne? Trebali bi ste početi. Online transakcije su jedan od sigurnijih načina plaćanja i slanja novca. Ono čemu ne bi ste trebali vjerovati je ‘prodavač’ ako se radi o fizičkoj osobi i portalu kao što je njuškalo, ebay i ostalima. No ako se radi o pay pal, skrill (moneybookers), neteller i ostalim Internet novčanicima, sigurnost je na maksimalnoj razini.

Danas postoje web kartice koju korisnik može zatražiti u banci i na nju postavi određenu količinu novca koju želi uplatiti u neki Internet novčanik ili direktno u online kladionicu, te je samo taj novac izložen riziku. Dok je vaša ‘prava’ kartica sasvim sigurna. Na web kartici ne možete ići u minus, pa je to još jedna dodatna sigurnost. Svaka online kladionica nudi sigurnost i potpisuje je certifikatom. Sam certifikat predstavlja da je ta kladionica poduzela sve mjere zaštite i osigurava sigurnost i anonimnost svojim korisnicima.

Kada se govori o sigurnosti korištenja kartica prilikom on line kupnje, treba istaknuti kako se e-trgovina brzo širi, što znači da je i mogućnost prevara u situacijama kada kartica nije fizički prisutna znatno povećana. Važno je naglasiti kako su globalno zloupotrebe na najnižoj stopi u povijesti, manje od 0,06%, što je manje od 6 centa na svakih 100 dolara transakcija.

Sigurnosni zahtjevi:

Autentifikacija – u transakciji online plaćanja se zna tko sudjeluje u transakciji i zna se da je osoba upravo ta za koju tvrdi da jest.

Integritet – podaci iz transakcije se neće mijenjati

Jedinstvenost zahtjeva za plaćanjem – omogućava trgovcu da prepozna ponovni zahtjev za istom transakcijom

Neporecivost transakcije – nakon izvršavanja transakcije kupac ne može poreći da je izvršio transakciju, odnosno trgovac ne može poreći da je primio transakciju

Povjerljivost – podacima o transakciji se ne može neovlašteno pristupiti

Privatnost i anonimnost kupca – trgovac može vidjeti samo pseudonim ili korisničko ime kupca, ali ne i njegove privatne podatke

Pouzdanost sustava – preventivne radnje u slučaju pada sustava te kod greški prilikom izvršavanja transakcije

Novo na portalu

Zadnji komentari